L'utilisation de l'indice de nutrition azotée en prairies naturelles avec présence de légumineuses - INRAE - Institut national de recherche pour l’agriculture, l’alimentation et l’environnement Accéder directement au contenu
Article Dans Une Revue Fourrages Année : 2006

Utilization of the nitrogen nutrition index in natural pastures containing legumes

L'utilisation de l'indice de nutrition azotée en prairies naturelles avec présence de légumineuses

Résumé

It has been shown that the diagnosis of the availability of nitrogen in natural pastures lacks accuracy whenever the proportion of legumes becomes important. Such a diagnosis, when based on the method of the nitrogen nutrition index, overestimates the availability of nitrogen in the environment when legumes are present, since the analysis takes into account the amount of nitrogen of atmospheric origin that is contained in their biomass. Two trials, situated in two different environments, show a linear relationship between the excess in the estimation and the proportion of legumes in the pasture. Thus, if legumes constitute approximately 10 and 30% of the pasture biomass, the nitrogen indices are overestimated by 7 and 21 points respectively. The linear relationship existing between the contribution of the legumes to the total biomass and the overestimation of the indices gives the possibility of correcting these where the proportion of legumes has been quantified. It makes it also possible to have but a single measurement of nitrogen instead of two after the sorting of the two constituents of the biomass.
Dans des prairies où la contribution des légumineuses est importante, le diagnostic réalisé par les indices de nutrition azotée surestime la disponibilité en azote dans le sol, car il intègre l’azote d’origine atmosphérique fixé par les légumineuses et présent dans leur biomasse. Deux dispositifs expérimentaux situés dans des milieux différents ont été utilisés pour mettre en évidence cette surestimation, corrélée linéairement à la proportion de légumineuses dans la biomasse de la prairie. Une correction des indices est donc proposée (0,7 point par % de légumineuse dans la biomasse totale). Elle permet de taire l’économie d’un double dosage d’azote suite au tri de la biomasse en deux fractions, mais nécessite une estimation de la proportion de légumineuses.
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Citer

Pablo Cruz, Claire Jouany, Jean Pierre J. P. Theau, Patrick Petibon, Eric Lecloux, et al.. L'utilisation de l'indice de nutrition azotée en prairies naturelles avec présence de légumineuses. Fourrages, 2006, 187, pp.369-376. ⟨hal-02664357⟩
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