Orientations actuelles de la sélection de variétés résistantes aux maladies chez les plantes maraîchères - INRAE - Institut national de recherche pour l’agriculture, l’alimentation et l’environnement Accéder directement au contenu
Article Dans Une Revue Agronomie Année : 1981

Current trends in the breeding of resistant vegetable varieties

Orientations actuelles de la sélection de variétés résistantes aux maladies chez les plantes maraîchères

Résumé

The introduction of disease resistance characters into vegetable varieties during the past has been done using absolute resistance major genes. Until recently, resistance level was taken as of principal importance. The various situations resulting from such breeding strategy (successes and failures) are discussed. The trends of breeding work have changed during the last few years : the problem of resistance durability and the interest of partial resistances (lower susceptibility) are now being given greater consideration. Work carried out by breeders and plant pathologists in the I.N.R.A. research center of Montfavet-Avignon (France) are discussed here to illustrate these two features : - The assessment of the strength of resistance genes (with special reference to Tomato resistance to Cladosporium fulvam, Muskmelon resistance to CMV and Pepper resistance to PVY) and the development of varieties possessing several different resistance mechanisms will lead to the development of varieties with more durable resistance because they take into account the aggressiveness of plant pathogens. Two ways are examined and discussed by which to accumulate several resistance factors : the use of polygenic resistance (ex. : Pepper-Phytophthora capsici), which does not exclude a possible parasite adaptation to some components of this type of resistance, and the addition of various known major or minor genes governing different resistance mechanisms (ex. : Muskmelon-Fusarium oxysporum f. sp. melonis ; Tomato-TMV ; Muskmelon-CMV). - The problem of the use of field genes which induce partial resistance, or only lower susceptibility, is approached here from the aspect of integrated disease control. It has been shown for P. capsici on Pepper and CMV on Muskmelon that some weak fungicide drenches or some cultural practices can enhance the varietal resistance efficiency by decreasing the amount of inoculum.
L’introduction de caractères de résistance aux maladies chez les plantes maraîchères a surtout été fondée, dans le passé, sur l’utilisation de gènes majeurs de résistance absolue. La sélection prenait alors en compte, essentiellement, le niveau de la résistance. Les diverses situations auxquelles elle a abouti sont examinées (succès et échecs). Les tendances actuelles des sélectionneurs ont, par rapport au passé, l’originalité de prendre davantage en compte le problème de la durabilité des résistances et l’intérêt des résistances partielles (moindre sensibilité). Les travaux effectués au Centre I.N.R.A. d’Avignon-Montfavet, par les sélectionneurs et les pathologistes, servent à illustrer ces deux notions : - La mise en évidence de « gènes forts » de résistance et la mise au point de variétés possédant plusieurs mécanismes de résistance fondamentalement différents, afin d’améliorer la durabilité des résistances, sont des aspects particulièrement développés (utilisation de résistances polygéniques, cumul de gènes induisant des mécanismes de défense différents). - Le problème de l’exploitation des caractères de résistance partielle est principalement abordé sous l’angle d’une intégration de la résistance variétale à d’autres méthodes de lutte (chimiques ou biologiques).
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Dates et versions

hal-02728543 , version 1 (02-06-2020)

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Citer

Michel Clerjeau, H. Laterrot, Hervé Lecoq, Michel Pitrat. Orientations actuelles de la sélection de variétés résistantes aux maladies chez les plantes maraîchères. Agronomie, 1981, 1 (1), pp.41-48. ⟨10.1051/agro:19810106⟩. ⟨hal-02728543⟩
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