Tools for producing indicators from a bibliometric study of scientific production: the case of fruit and vegetable publications by the French National Institute for Agricultural Research (INRA) - INRAE - Institut national de recherche pour l’agriculture, l’alimentation et l’environnement Accéder directement au contenu
Article Dans Une Revue Fruits Année : 2009

Tools for producing indicators from a bibliometric study of scientific production: the case of fruit and vegetable publications by the French National Institute for Agricultural Research (INRA)

Résumé

Introduction. The fruit and vegetable sector group of the French National Institute for Agricultural Research (INRA) undertook a bibliometric analysis of INRA scientific academic literature on fruits and vegetables for the 2000–2006 period. This study made it possible to produce quantitative and qualitative indicators that will shed light on the institute's scientific position in relation to the fruit and vegetable sectors. Materials and methods. Different steps were taken to constitute and process a corpus of INRA researcher publication data. The citation corpus gathering bibliographic data was constituted using the Web of Science. The Sphinx data processing program allowed the constituted databases to be structured and manipulated. Results. After the data were cleaned, there was a total of 1463 articles published by INRA authors between 2000 and 2006; this constituted the “fruit and vegetable corpus” studied, which represented 8% of the total number of INRA publications during this period. The typology of fruits and vegetables studied at INRA, the INRA research centres involved, the main subjects addressed by INRA research divisions and the national and international partnerships of INRA authors were analysed. Conclusion. The analysis presented highlights the overall magnitude of research dedicated to fruits and vegetables at INRA. This research is undertaken in the principal research centres of horticulture and/or fruit regions, with a high level of involvement of Southeast centres of France. Partnerships with other French and foreign organisations are numerous. This assessment allows an understanding of the rapid evolution of research that has occurred over the past several years in the fruit and vegetable field, notably the growing involvement of nutrition and consumer sciences. The development of multi-disciplinary and integrated approaches must also be emphasised
Introduction. Le groupe filières des fruits et légumes de l'Institut national de la recherche agronomique (INRA) a entrepris une analyse bibliométrique des publications académiques de l’institut sur la thématique des fruits et légumes pour la période 2000–2006. Cette étude a permis de produire des indicateurs quantitatifs et qualitatifs aptes à identifier la position scientifique de l’INRA dans le secteur des fruits et légumes. Matériel et méthodes. Différentes mesures ont été prises pour constituer et traiter un corpus de données des publications des chercheurs de l’INRA. Le corpus de citations a été constitué en utilisant la base bibliographique internationale Web of Science. Le logiciel Le Sphinx a permis de structurer et de traiter la base de données constituée. Résultats. Après nettoyage des données, un total de 1463 articles publiés par des auteurs de l'INRA sur la thématique des fruits et légumes entre 2000 et 2006 a été collecté ; le « corpus des fruits et légumes » ainsi constitué représente 8 % du nombre total d’articles publiés par l’INRA au cours de cette période. Les analyses ont porté sur la typologie des fruits et légumes étudiés par l’institut, les centres des recherches INRA impliqués, les principaux sujets abordés par ses départements de recherche et les partenariats nationaux et internationaux. Conclusion. L’analyse présentée met en évidence l'importance globale des recherches consacrées aux fruits et légumes à l'INRA. Ces recherches sont entreprises dans les centres de recherches INRA localisés dans les principales régions de production, avec une participation élevée des centres du sud-est de la France. Les collaborations avec d'autres organismes français et étrangers sont nombreuses. Cette évaluation permet de comprendre l'évolution rapide de la recherche apparue au cours des dernières années dans le domaine des fruits et légumes, notamment avec l'émergence des sciences de la nutrition et de la consommation. Le développement d’approches globales multidisciplinaires doit également être souligné
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hal-01512186 , version 1 (21-04-2017)

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Citer

Hugues Leiser, Pascal Aventurier, Dominique D. Fournier, Francoise Dosba, Benoit Jeannequin. Tools for producing indicators from a bibliometric study of scientific production: the case of fruit and vegetable publications by the French National Institute for Agricultural Research (INRA). Fruits, 2009, 64 (5), pp.305-312. ⟨10.1051/fruits/2009025⟩. ⟨hal-01512186⟩
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