Food identity / food quality : insights from the 'coalho' cheese in the Northeast of Brazil - INRAE - Institut national de recherche pour l’agriculture, l’alimentation et l’environnement Accéder directement au contenu
Article Dans Une Revue Anthropology of Food Année : 2005

Food identity / food quality : insights from the 'coalho' cheese in the Northeast of Brazil

Identité de l'alimentation/qualité de l'alimentation : le cas du fromage 'coalho' au nord-est du Brésil

Résumé

In this paper, we address two central issues for agri-food systems: how demands for food identity interact with hygiene and nutritional requirements, and how the producers, in particular family farmers, are taking these changes into account in their strategies. First we develop a conceptual approach within which we stress the changes, synergies and antagonisms that have taken place in the perception of food identity and quality. We then analyze the roles these two factors play in the development of a qualification process for cheeses in Brazil. Finally, we make a general study of the economic consequences of these social phenomena on the organization of food production and we discuss the conditions under which family agriculture can benefit from the synergies between identity and quality through the commercialization of specific productions.
Dans cet article, nous analysons deux questions centrales pour les systèmes agroalimentaires : comment les exigences identitaires interagissent avec les exigences sanitaires et nutritionnelles des produits alimentaires et comment les producteurs, en particulier les agricultures familiales, tiennent compte de ces évolutions dans leur stratégies. Nous développons tout d'abord une approche conceptuelle dans laquelle nous mettons en évidence les évolutions, synergies et antagonismes dans la perception de l'identité et de la qualité des aliments. Nous analysons ensuite le rôle de ces deux facteurs dans la construction d'une démarche de qualification de fromages au Brésil. Enfin, nous étudions plus généralement les conséquences économiques de ces phénomènes sociaux sur l'organisation de la production agroalimentaire.
Fichier non déposé

Dates et versions

hal-02672084 , version 1 (31-05-2020)

Identifiants

  • HAL Id : hal-02672084 , version 1
  • PRODINRA : 10957

Citer

José Muchnik, Estelle Bienabe, Claire Cerdan. Food identity / food quality : insights from the 'coalho' cheese in the Northeast of Brazil. Anthropology of Food, 2005, 4, 14 p. ⟨hal-02672084⟩

Collections

CIRAD INRA INRAE
4 Consultations
0 Téléchargements

Partager

Gmail Facebook X LinkedIn More