Wood necrosis in esca-affected vines: types, relationships and possible links with foliar symptom expression - INRAE - Institut national de recherche pour l’agriculture, l’alimentation et l’environnement Accéder directement au contenu
Article Dans Une Revue Journal International des Sciences de la Vigne et du Vin Année : 2012

Wood necrosis in esca-affected vines: types, relationships and possible links with foliar symptom expression

Résumé

Aims: Esca disease of grapevine is characterised by foliar symptoms associated with the development of various internal wood necroses. The aims of the present study are to determine the type and the quantity of necroses in the various woody compartments of vines, the relationships between them and the links between necroses and severity of foliar symptoms. Methods and results: Symptomatic and asymptomatic vines cv Cabernet- Sauvignon were cross-sectioned to quantify the different types of internal necrosis in the scions (cordons, heads, and trunks) and rootstocks. Five necrosis « variables » were accounted for: central necrosis, sectorial necrosis, mixed necrosis, white rot, altered perimeter and in addition to the variable healing cone. In the scion, for all types of necrosis variables, a significant correlation between compartments was found. Vines with acute foliar form of esca had very advanced peripheral tissue degradations in the xylem and cambial zones. Chronic foliar expression of esca was associated with quantity of internal necroses higher than those obtained for asymptomatic vines. A logistic model indicated that white rot in the cordons was the best predictor for the chronic form of esca. Conclusion: Necroses formed a continuum within the plant. The scion is like a single unit with a volume of necroses useful to determine the health status of vines. Significance and impact of the study: A quantitative analysis of vine internal necroses would open up new possibilities for esca-epidemic approaches.
Objectifs: La maladie de l’esca de la vigne est caractérisée par des symptômes foliaires associés au développement de différentes nécroses internes du bois. Les objectifs de cette étude sont de déterminer le taux et les types de nécroses dans les différents compartiments ligneux de la vigne, les relations entre eux et les liens existant entre les nécroses du bois et la sévérité des symptômes foliaires.Matériel et résultats: Des vignes, de cv. Cabernet-Sauvignon, symptomatiques et asymptomatiques sont sectionnées transversalement pour quantifier les différents types de nécrose du greffon (cordon, tête de souche, tronc) et du porte-greffe. Cinq variables « nécrose » sont définies: nécrose centrale, nécrose sectorielle, nécrose mixte, pourriture blanche, périmètre altéré, en plus de la variable cône de cicatrisation. Dans le greffon, il est montré une corrélation significative entre compartiments pour toutes les variables « nécrose ». Les vignes exprimant la forme sévère de l’esca présentent une forte dégradation des tissus ligneux périphériques comprenant la zone cambiale et la partie externe du xylème. La forme chronique de l’esca est associée à plusieurs types de variables « nécrose » de taille significativement plus importante que celles observées dans les vignes asymptomatiques. L’application d’un modèle logistique indique que la pourriture blanche est le meilleur prédicteur pour la forme chronique de l’esca. Conclusion: Les nécroses du bois forment un continuum à l’intérieur du greffon, celui-ci pouvant être considéré comme une unité caractérisée par un certain volume de nécrose, utile pour déterminer l’état sanitaire de la plante. Signification et impact de l'étude: Cette analyse quantitative des nécroses internes de la vigne pourrait ouvrir sur de nouvelles possibilités d’approches épidémiologiques de l’esca.
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  • HAL Id : hal-02649993 , version 1
  • PRODINRA : 169654
  • WOS : 000302502000002

Citer

Nevile Maher, J. Piot, Sylvie Bastien, Jessica J. Vallance, Patrice P. Rey, et al.. Wood necrosis in esca-affected vines: types, relationships and possible links with foliar symptom expression. Journal International des Sciences de la Vigne et du Vin, 2012, 46 (1), pp.15-27. ⟨hal-02649993⟩

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