Coopérer pour gérer des races locales : conception, rôles et usages des instruments scientifiques de sélection - INRAE - Institut national de recherche pour l’agriculture, l’alimentation et l’environnement Accéder directement au contenu
Article Dans Une Revue Natures Sciences Sociétés Année : 2012

Cooperation for common goods production: a conceptual framework for the management of animal genetic resources

Coopérer pour gérer des races locales : conception, rôles et usages des instruments scientifiques de sélection

Résumé

The management of domestic animal genetic resources is a topic of pressing concern given developing trends such as the liberalization of genetic resources markets, the increasing number of patents and intellectual property rights and the withdrawal of governments from the organization and control of breeding activities. Managing territorialized common goods of this nature calls for cooperative mechanisms involving a wider range of actors than so far. How to steer these mechanisms and handle crises in cooperation that can impede them, is crucial tomaintaining biodiversity. This article proposes an analytical framework to analyze and facilitate cooperation in distributed breeding organizations. This framework is the result of an intervention research into breeding organizations for three local breeds ofmilk sheep in theWestern-Pyrenees. By investigating the design and uses of scientific, technical and management instruments on which breeding activities and organization rely, we identified three dimensions to be considered in the analysis of cooperation for animal resources management: a) tensions between the design and uses of scientific instruments for genetic gain achievement; b) tensions between the evaluation of animals using scientific instruments and the evaluation of animals based on breeder know-how in qualifying animal common resources; c) diversity of farmer strategies and functioning of the market for breeding goods and services resulting from the activities conducted in the two previous dimensions (production of genetic gain, qualification of the common resources).
La gestion des ressources génétiques animales domestiques, et notamment des races locales, est aujourd’hui au cœur d’une actualité renouvelée qui met en question les modes de pilotage des dispositifs coopératifs sur lesquels cette gestion repose et les difficultés de coopération susceptibles de les fragiliser. À partir d’une démarche de recherche-intervention autour de la sélection des races ovines laitières locales des Pyrénées-Atlantiques, cet article identifie différentes dimensions de la coopération pour la gestion de races animales à travers l’étude de la conception, des usages et des effets inattendus des instruments scientifiques, techniques et de gestion conçus pour gérer ces races. Trois dimensions d’analyse sont développées : les tensions entre conception et usages des instruments scientifiques ; les tensions entre évaluation par les instruments scientifiques et évaluation par les éleveurs dans les activités de qualification des animaux ; la variété des stratégies des éleveurs sur le marché de la génétique. Cette approche par l’analyse des usages des instruments permet également de cerner des pistes d’action pour les gestionnaires de ces dispositifs.
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hal-02642818 , version 1 (28-05-2020)

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Citer

Julie Labatut, Bernard B. Bibé, Franck Aggeri, Nathalie N. Girard. Coopérer pour gérer des races locales : conception, rôles et usages des instruments scientifiques de sélection. Natures Sciences Sociétés, 2012, 20 (2), pp.143-156. ⟨10.1051/nss/2012015⟩. ⟨hal-02642818⟩
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