Dairy systems in the European regions of the Atlantic area - INRAE - Institut national de recherche pour l’agriculture, l’alimentation et l’environnement Accéder directement au contenu
Communication Dans Un Congrès Année : 2006

Dairy systems in the European regions of the Atlantic area

Les systèmes laitiers des régions européennes de l’espace atlantique

Résumé

The eleven regions participating in the european project “Green Dairy” (the project " Green Dairy » aims at comparing the environmental impact of the systems milkmen of the European Atlantic Space) are responsible for about a quarter of the dairy production of the EU-15. Although situated in the same climatic zone under oceanic influence, the diversity of the physical environment, the structures and the production systems remains considerable. To define this internal and external regional diversity and to place the groups of pilot farms of the " Green Dairy” project in perspective, a processing of individual data from the European FADN for the years 1999 to 2003 was realized. This communication is structured around three sections : 1) some methodological elements necessary for the understanding of the results; 2) the technical characteristics notably the dynamics of the structures, the productivity of the work and the feeding systems ; 3) the production costs and economic results of the farms as well as the regional dairy dynamic. The final discussion will concern the main assets and constraints of the systems and regions studied compared with the challenge of the future: the probable end of milk quota, a more open European and World market, the increase of the price of energy and more restrictive environmental regulations.
Les onze régions participant au projet européen « Green Dairy » (le projet « Green Dairy » vise à comparer l’impact environnemental des systèmes laitiers de l’Espace Atlantique Européen) réalisent près du quart de la production laitière de l’UE-15. Bien que situées dans la même zone climatique sous influence océanique, la diversité des milieux, des structures et des systèmes de production reste considérable. Pour mieux cerner cette diversité, rendre compte des écarts internes à chaque région et resituer les groupes d’éleveurs des fermes pilotes du projet « Green Dairy », un traitement des données individuelles du RICA européen des exercices 1999 à 2003 a été réalisé. Cette communication s’articule autour de trois parties 1) quelques éléments méthodologiques nécessaires à la compréhension des résultats ; 2) les caractéristiques techniques notamment la dynamique des structures, la productivité du travail et les systèmes d’alimentation adoptés ; 3) les coûts de production, les résultats économiques des exploitations et la dynamique collective interne à chaque zone. Une discussion finale porte sur les principaux atouts et contraintes des systèmes et des régions étudiés par rapport aux enjeux du futur : fin probable des quotas laitiers, ouverture accentuée du marché, renchérissement du prix de l’énergie, réglementation environnementale plus contraignante.
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Dates et versions

hal-02814240 , version 1 (06-06-2020)

Identifiants

  • HAL Id : hal-02814240 , version 1
  • PRODINRA : 19047

Citer

Vincent Chatellier, André Pflimlin. Dairy systems in the European regions of the Atlantic area. "Green Dairy" Seminar, Institut de l'Elevage (IDELE). FRA., Dec 2006, Rennes, France. 24 p. ⟨hal-02814240⟩

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