Pathogenicity study of fungi implicated in esca and black dead arm of grapevine
Étude de l'agressivité des champignons impliqués dans l'esca et le black dead arm de la vigne
Résumé
Esca and black dead arm are syndroms of grapevine decline associated with fungi: Botryosphaeria parva, Botryosphaeria obtusa, Eutypa lata, Fomitiporia mediterranea, Phaeomoniella chlamydospora and Phaeoacremonium aleophilum. An inoculation experiment on rooted grapevine cuttings (cv. Cabernet Sauvignon) conducted under open greenhouse was carried out in order to compare pathogenicity of 10 isolates for each fungus. Five months after inoculation, all these fungi degraded woody tissue and large differences between isolates and between species were observed. P. chlamydospora, described as a pionner of esca, present a greater capacity to colonize the woody tissue than F. mediterranea. Among Botryosphaeria isolates, a large diversity of host response was observed.
L’esca et le black dead arm sont des syndromes de dépérissement de la vigne impliquant plusieurs champignons lignicoles: Botryosphaeria parva, Botryosphaeria obtusa, Eutypa lata, Fomitiporia mediterranea, Phaeomoniella chlamydospora et Phaeoacremonium aleophilum. Afin de comparer l’agressivité de 10 souches de chacun de ces champignons, un essai d’inoculation de boutures de vigne (var. Cabernet Sauvignon) est mis en place sous tunnel. Cinq mois après l'inoculation, si toutes les espèces de champignons sont capables de générer des nécroses dans le bois, de grandes différences intraspécifiques et interspécifiques sont notées. P. chlamydospora, considéré comme un des champignons pionniers de l’esca, présente une forte capacité d’envahissement des vaisseaux du bois contrairement à F. mediterranea qui induit de petites lésions. Pour Botryosphaeria, une grande diversité de réponses est observée entre souches.