Les systèmes agroalimentaires alternatifs. Une revue de travaux anglophones en sciences sociales - INRAE - Institut national de recherche pour l’agriculture, l’alimentation et l’environnement Accéder directement au contenu
Article Dans Une Revue Année : 2010

Les systèmes agroalimentaires alternatifs. Une revue de travaux anglophones en sciences sociales

Résumé

Based on the analysis of about 110 papers choosen mainly in sociological anglophone scientific litterature, this article intends to highlight the main discussions taking place around alternative food systems. It shows that these systems appear in various contexts depending on national situations and aim at different social goals. It then successively deals with the way in which these alternatives change or not the power relations within the food chains and with the debates emerging from their ambitions of relocalise food production and consumption. It points out the social themes that appear up to now left untreated and finally identifies the main theoretical currents and scientific fronts connected with this litterature
Fichier non déposé

Dates et versions

hal-01197840 , version 1 (11-09-2015)

Identifiants

  • HAL Id : hal-01197840 , version 1
  • PRODINRA : 37924

Citer

Christian Deverre, Claire Lamine. Les systèmes agroalimentaires alternatifs. Une revue de travaux anglophones en sciences sociales. 2010, 317, pp.57-73. ⟨hal-01197840⟩
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